19 August 2018

A PADARADJZ??

Kako razlikujem seljaka od seljačine?

Sve se svodi na paradajz.

Za moju komšinicu, koja niti živi ovde, ali niti je prava Beogradjanka, iako "u gradu" ima stan, mi (sestra i ja) smo lenje, jer NE GAJIMO PARADAJZ!

Čim su počele da dolaze komšinica s druge strane, i ona do nje, odmah su počele da pričaju o sadnji PARADAJZA. Ali, neeee ovoooooggg seljačkog, kakvo volujsko srce, ČERI će one da posade.

A komšije tu odmah do mene, e on je posebna priča.

Danas mu prvi put došla žena, valjda, ove godine na plac. Sin je s njim tu već nekoliko dana. U bašti, koju stalno, skoro svakodnevno okopava (kad je tu. Kad nije tu, šta ima veze šta se dešava, makar razlog za kukanje i viku kad dodje....), paradajz. Naizgled okrugao, crvenkast (ne crven, svi vole neke čudne sorte, kao da više i nema crvenog paradajza), mnogo po zemlji popadalo. Kao i sve ostalo što ima u dvorištu, najčešće istrune. Elem, došla žena, komša otišo na pecanje (što je suština njegovog bitisanja ovde, osim bežanja od kuće), a sin prebacuje majci: "On ovde svakodnevno krvavo radi da bi ovoga bilo!"

Ako misli na dva'jes struka pradajza, vala nije mor'o ni da radi. Kad se svima smuči već paradajz, on se njime hvali! Po jednim izabranim, od onih što NISU popadali po zemlji.

Ali, suština je da seljačine sve mere paradajzom. Čerijem ili volujskim srcem, zavisi od nivoa seljaštva.

No comments:

Post a Comment